Wednesday, May 23, 2007

Nu ska jag skriva om Oslipat!

Varannan bra, varannan dålig... ja, så blev det. Jag måste erkänna att jag hade tänkt skriva att det gick jäkligt bra igår kväll, men så läste jag Mats Anderssons blogg och han tyckte inte att jag "fick hugg", så då fick man ju lägga ner. Nej, jag kanske inte fick hugg. Men för mig blev det helt okej, speciellt med tanke på kvällen innan. Jag fick skratt på alla ställen och publiken var med. Man skulle kunna vända på det också och fundera på hur läget hade varit om jag gått på efter Kadir. Jag har funderat på det ibland, nämligen, när jag fått ljumma recensioner. När man kör som rookie är man på scen tidigt. Självfallet måste det vara lättare att gå på senare, inför en väl uppvärmd publik. Men nästan alltid när jag kör blir det som "uppvärmare". (Och det är väldigt sällan sådana aspekter tas med i recensioner.)Det har t.o.m. funnits tillfällen då komikern före mig har bombat, varpå det ligger på min lott att jobba upp giget igen. Och det får man sällan cred för.

Nu var det inte alls så igår. Min uppfattning om kvällen var att publiken var fantastisk, lokalen likaså (Det är helt underbart att ha en stor, jäkla teaterscen till sitt förfogande.)Alla komiker gjorde var sitt strålande jobb, alla utifrån sina egna förmågor. Bra upplägg (tack till Fritte och Marcus) med komiker i en bra komisk utvecklingskurva. Trevliga människor inte att förglömma! Jag uppskattade framför allt Simon och Björn. Simon har jag inte sett tidigare, men han har en skön stil och kluriga funderingar. Björn har jag sett flera gånger förut och både han och Simon är på något sätt charmiga på scen. På ett oerhört energiskt sätt. Den energin som Björn utstrålar är halva hans komik. Man blir alldeles utpumpad av att se honom springa omkring på scenen. Plus att han ser ut som Kalles Kaviar!

Om man gör en mer djupgående analys av kvällens komiker skulle man kunna säga så här: Det fanns tre typer av komiker: 1: den energiska varianten: Kadir, Christoffer, Simon och Björn, 2: den variant som kanske inte än fått sin slutliga form: Richard, Per och Mats. I deras fall vet jag inte om det är så att de inte hållit på så länge, men det var min känsla från deras framträdanden. Alla hade mycket bra material, absolut inget nybörjarmaterial, men deras kroppar utstrålar en viss stress och nervositet. Och så den sista komikertypen: 3: lite lugnare stil, lite mer fundersam humor: Marcus och jag. Om jag skulle välja komiker bland gårdagens så tror jag att Marcus stil är den som ligger närmast min egen. För den uppmärksamme bloggläsaren vill jag säga att jag har svårt att bestämma vilken av ovanstående grupper (1 och 3) som Fritte tillhör. Han kanske får vara en egen liten grupp. Men han är bra. Jag gillade speciellt den där grejen med vit soulmusik. Dessutom sjunger han bra, upptäckte jag och då syftar jag på Fritte, inte Eric Gadd.

Kadir nämnde något om min stil när vi åkte hem. (För övrigt, tack Kadir, för skjutsen, mycket trevligt sällskap och sköna diskussioner!) Han menade att min stil är fundersam och klurig med litet minspel, varför det borde göra sig bättre vid ett längre framträdande. Då får publiken större möjlighet att lära känna mig och mitt sätt att vara. Han tyckte att jag stack ut från den övriga komikermassan igår.

Så kanske det var. Men som sagt. Det gick bra på Oslipat. Oavsett om jag "fick hugg" eller ej.

4 comments:

Mats Andersson said...

Det ÄR orättvist att jämföra komiker när vi är så många som kör som igår. Det var en grym kväll och med tanke på hur grym respons de flesta andra fick under kvällen kändes det som du inte fick samma hugg. Är det en dålig bortförklaring? :)

Du ska inte ta mitt omdöme för sanning. Vill du ha en mer rättvis bild av ditt gig så fråga Marcus och Fritte, eller Kadir som väl har sett dig vid flera tillfällen?

För övrigt stämmer det som du skriver om mig. Jag var nervös och det tar oftast ett par minuter innan det släpper för mig. Men det kommer säkert med tiden, det är bara tre månader sedan jag stod på scen första gången.

Vi ses!

Erika said...

Mats!
Jag hoppas inte du uppfattade mig som sur, tvär eller bitter. Det är jag absolut inte. Det var mest en reflektion över din reflektion. Jag kan ju också se att jag inte fick "samma hugg" som övriga, vilket ju kan bero på många olika saker: material, ordning på scen, kroppsrörelser, energi o.s.v. (jag vågar nog inte skriva kön, men där stack jag ju också ut lite... ;-)Och egentligen tror jag inte att Marcus eller Fritte ger mig en bättre bild än du. Möjligtvis Kadir eftersom han kan mitt material nästan lika bra som jag.

Du är väldigt duktig på scen, det måste jag säga. Med tanke på att du har hållit på så kort tid är ditt material skitbra. Många nya komiker har en benägenhet att förstöra skämten genom att "blaja", prata alldeles för mycket, men du har skalat bra!

Som sagt. Anledningen till att hugget uteblir kan bero på många saker. Det skulle vara intressant att diskutera varför.

No hard feelings?

Erika

Mats Andersson said...

Klart jag inte uppfattar dig som sur, tvär eller bitter. Av det lilla jag hann prata med dig igår verkade du snarare glad, öppen och positiv. Dessutom har du rätt i vad du skriver om mig. Det är skönt att höra någon som kan peka på de negativa sakerna också och inte bara skriver att jag har bra material. Jag vill veta vad jag kan göra bättre.

No hard feelings what so ever. :)

Kadir said...

Tack Erika för ett trevligt resesällskap och för att du höll dig vaken och inte lämnade mig ensam vaken vid ratten.

Jag håller med Mats om att man inte ska jämföra sig för mycket med andra komiker. Vi befinner oss på olika nivåer och har olika humor.

Man kan ha bra dagar och mindre bra dagar. Ibland är man nöjd med sin insats fast det inte går så bra och ibland är man missnöjd även om det går ganska bra. Allting är relativ, från kväll till kväll beroende på vilka förväntningar man har haft på sig själv och vilket humör man befinner sig i.

Vi var ett gäng sköna komiker som hade jätte kul på och utanför scenen. Jag tycker att alla som var på scen igår ska vara stolta för den insats de gjorde. Jag är säker på att publiken älskade oss allihopa på olika sätt.

Ser alltid fram emot nästa gig och träffa några komiker att växla några ord med och ha kul tillsammans.


Kram, Kadir